Misschien heb je het de afgelopen weken al in het nieuws voorbij horen komen; de kwetsbaarheden Meltdown en Spectre. Deze twee fouten zijn ontdekt in allerlei slimme apparaten. De fouten bevinden zich in chips/processoren. Dit zijn hardware componenten die overal inzitten. Denk hierbij dus aan laptops, smartphones, maar bijvoorbeeld ook servers behoren hier toe.

Meltdown en Spectre
Meltdown en Spectre krijgen (vaak kwaadschiks) toegang tot een computergeheugen, waar onder meer wachtwoorden en documenten worden bewaard. De voorkomende problemen maken geen onderscheid in het ‘soort’ apparaat. Zowel besturingssystemen van Windows als MacOS en Android lopen het risico als doelwit.

Maatregelen nemen
Grote bedrijven zoals Amazon, Microsoft en Google maken momenteel veel kosten om de prestaties van hun servers op peil te houden. Deze grote tech-bedrijven en aanbieders van Cloud diensten werken aan een oplossing. Zo belooft Intel deze maand software-updates uit te brengen voor alle chips. Gebruikers dienen deze updates eerst te installeren. Pas dan ben je als gebruiker beter beschermd. Maar dan nog zullen de patches het echte probleem niet helemaal afweren.

WannaCry
We kunnen dan ook wel spreken over een nieuw linie in computeraanvallen.. De impact van dit soort kwetsbaarheden wordt als maar groter. Denk maar eens terug aan de afgelopen jaren en naar de schaal van het probleem dat alleen al de computeraanval WannaCry heeft aangericht. WannaCry gijzelde destijds computers door ze te versleutelen en vervolgens losgeld te vragen om ze weer te kunnen ‘openen’. Er werden honderdduizenden computers in ruim 150 landen getroffen. En iedere maand komt er een nieuwe aanval in deze categorie..

De oplossing?
Nu rest er natuurlijk nog de vraag; Zijn jullie wel voldoende beschermd? Hebben jullie een consistente back-up procedure? En wie bewaakt deze? Dat zijn een paar kritische vragen die je jezelf dient te stellen. De tijd van blindelings op een vaste IT-leverancier vertrouwen is echt voorbij. Wie kan het zich namelijk veroorloven een week uit de lucht te zijn zodra er zich een probleem voordoet?

Cloud diensten bieden een nieuwe frontlinie aan bescherming en veiligheid. Het naleven van voldoende bescherming voor je organisatie wordt door de huidige ontwikkelingen heel erg kostbaar. Dit is vanwege kostenoverweging voor veel bedrijven niet interessant. En waar moet je beginnen?

Bij KKS begrijpen wij de uitdagingen waar bedrijven mee geconfronteerd worden op dat gebied. Daarom biedt KKS kant-en-klare Cloud oplossingen aan die je een goede bescherming en privacy geeft en waarbij de beveiligingsmaatregelen vele malen groter zijn dan dat een gemiddeld bedrijf zelf kan of wil doen.

Wil je weten of jouw data veilig is? Laat je vrijblijvend adviseren en ervaar welke voordelen een overstap naar de Cloud voor jouw organisatie kan betekenen.

Interesse in dit onderwerp? Vraag dan naar onze collega Rafael! 040-2534993