Wellicht heb je het onlangs al in het nieuws voorbij horen komen, maar zogenaamde ‘phishingsites’ proberen momenteel de Nederlandse zorgdata buit te maken. Deze online internetcriminelen gebruiken domeinnamen die op bestaande sites lijken, om zo zorggegevens van goedgelovige bezoekers te achterhalen.

Misbruik zorggegevens
Regelmatig worden er controles uitgevoerd door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). SIDN is een organisatie dat de .nl domeinen in Nederland beheerd. Ditmaal zijn er door hen 451 phishingsites gevonden die de namen van zorgverzekeraars misbruiken. Ze gebruiken de namen van welbekende zorgverzekeraars, maar schrijven bijvoorbeeld een letter op de verkeerde plek in de domeinnaam. Zodra je als gebruiker per ongeluk een typefout maakt, kun je zo maar eens belanden op zo’n malafide website.

Zorggegevens op de zwarte markt
Maar waarom zijn deze zorggegevens zo gewild? SIDN geeft aan dat deze gegevens op de zwarte markt vaak meer waard zijn dan bijvoorbeeld je creditcardgegevens. Dit omdat ze gebruikt kunnen worden om onterecht (zorg)kosten te declareren.

De phishingsites sturen slachtoffers naar een valse webpagina. Een website die dus nauwelijks van de echte te onderscheiden is. Het hoofdzakelijk doel hiervan is om persoonlijk gegevens in handen te krijgen. Hierbij kun je denken aan identiteits- en/of bankgegevens.

Echt of nep?
Kortom, het is erg belangrijk om online alert te blijven. Bekijk vooraf altijd goed of je te maken hebt met de ‘echte’ organisatie en beoordeel of de gegevens die er van je gevraagd worden noodzakelijk zijn. Bij twijfel? Bel dan altijd even met een contactpersoon van de organisatie.

 

Mocht je vragen hebben over deze phisingsites of andere online ontwikkelingen; wij van KKS voorzien je graag van de nodige informatie.