Opnieuw zijn duizenden Nederlandse computers gegijzeld door nieuwe ransomware. Ook aan het begin van dit jaar gijzelde GandCrab al veel Windows-computers. En ook deze keer zijn vele Nederlanders de dupe van het ransomware virus. Men heeft in dit geval geen toegang meer tot belangrijke foto’s en documentenHet gijzelvirus geeft slachtoffers pas weer toegang tot hun computer zodra er een bedrag van ruim 1000 euro is overgemaakt… 

Flinke stijging
De GandCrab ransomware is momenteel erg populair onder criminelen. De afgelopen twee maanden zien we een flinke stijging op het gebied van dit soort infecties. Naast Nederlandse computers is te zien dat er ook veel Duitse, Britse en Belgische computers worden getroffen.  

Verspreiding virus
Het ransomware virus verspreidt zich vaak via bijlagen van mailverkeer. Maar ook is er tegenwoordig te zien dat de criminelen de ransomware in illegale softwareprogramma’s stoppen (programma’s die je op het internet gratis kunt downloaden). Daarnaast is GandCrab erg goed doorontwikkeld en weten ze virusscanners te omzeilen

GandCrab
Gedacht wordt dat de makers van GandCrab maandelijks meer dan 1 miljoen dollar verdienen aan de ransomware. Dit doordat alle criminelen die gebruik maken van de malware (die ze als het ware huren van GandCrab), steeds een deels van het losgeld aan hen dienen af te staan.

Wat je kunt doen
Omdat er wordt verwacht dat er de komende tijd nog veel computers gegijzeld zullen worden door GandCrab, is het aan te raden om de updates voor jouw besturingssysteem tijdig te installeren. Let daarnaast goed op welke bestanden je opent op het internet.  

Maar ook het maken van een back-up mag hierbij niet ontbreken. Volgens ons is dit laatste dan ook de beste oplossing. Mocht er dan toch wat fout gaan, dan zijn in ieder geval al je bestanden veilig.  

 

Hulp nodig bij het maken van een veilige back-up? Of op zoek naar meer informatie aangaande dit onderwerp? Neem dan contact op!