Een hele goede vraag die wij onszelf als ICT-dienstverlener iedere dag stellen. Vermoedelijk is jouw wereld, net als onze wereld, enorm veranderd de afgelopen jaren. Er was ooit een tijd dat we nog wel even “zonder” konden, maar inmiddels is dit bijna ondenkbaar. Alles moet het namelijk gewoon altijd doen. Dat dit “altijd” nooit helemaal haalbaar is weten we allemaal, maar wat mogen we dan van elkaar verwachten als deze “altijd” ons even in de steek laat.

Heldere afspraken
Daarover dien je dus goede afspraken met elkaar te maken. Maar hoe moeilijk is dit als er afhankelijkheden zijn waarover je zelf niet de controle hebt. Een mooi voorbeeld hiervan is de uitval van bijvoorbeeld de energievoorziening, zoals ik die persoonlijk heb ervaren tijdens Vaderdag dit jaar. De stroom was namelijk voor een aantal uur uit gevallen, wat nu?  Graag had ik met mijn leverancier (in dit geval Essent) hierover afspraken gemaakt. Hoe ga ik om met de situatie die zich voordoet? Dan had ik geweten waar ik aan toe was en hoe ik verder met deze, ietwat vervelende, situatie om had kunnen gaan. Echter we weten allemaal dat dit nagenoeg onmogelijk is en dienen op dat moment met de situatie om te gaan zoals die op dat moment is. Vaak berusten we dan in deze situatie en leggen ons er bij neer, omdat we deze toch niet kunnen veranderen.

Beheer en controle
Binnen onze wereld bestaat deze berusting helaas niet meer. Vandaar dat wij anders dienen in te spelen op dit soort situaties. Controle (lees: beheer) hebben en houden over de situatie is daarbij van groot belang. Om die reden zie je dan ook dat de diensten die wij aanbieden eigenlijk alleen nog maar beheerde diensten zijn. Het laten gebeuren en dan wel kijken hoe we het op gaan lossen kan echt niet meer. Een grote uitdaging die hierbij komt kijken is hoe we deze controle over de (vaak niet door ons geleverde) apparatuur en diensten kunnen krijgen. Ook daar zal je het samen met elkaar over eens moeten worden. Wie doet wat en wat mogen we van elkaar verwachten.

Beheersystemen
Wij zijn zover dat we nagenoeg alle componenten van je ICT-infrastructuur beheersbaar kunnen maken. Of het nu gaat over de status van de inkt/toner in de printer, de harde schijf van je computer die aan het vollopen is, of de verbinding met de netwerkserver die weggevallen is. Onze systemen signaleren en rapporteren het direct zodat wij de nodige actie kunnen gaan ondernemen. Hierdoor hebben we de broodnodige controle en kunnen we hele duidelijke afspraken maken met wat jij als bedrijf van ons mag verwachten. Natuurlijk dient Essent er dan wel te zorgen dat onze beheersystemen van stroom voorzien zijn 😉

Nieuwsgierig geworden hoe wij ook jouw ICT- infrastructuur beheersbaar maken? Bel ons eens, wij laten je graag de mogelijkheden zien die wij te bieden hebben.

Met beheerde groet,

Tom Fasen