Het kiezen van een cloudleverancier kan best lastig zijn. Niet alleen omdat er diverse aanbieders van cloud diensten zijn, maar vooral omdat er een leverancier gevonden dient te worden die aansluit bij de wensen en bedrijfsvoering van jouw bedrijf. Om je op weg te helpen, vind je hieronder een aantal tips en tricks voor het vinden van de juiste cloudleverancier.

Is er een mogelijke match?
Allereerst is het belangrijk om jezelf af te vragen of de cloudleverancier past bij jouw organisatie. Binnen iedere branche gelden er andere eisen en zijn er variërende werkwijzen. Wat natuurlijk van invloed is op het maken van een weloverwogen keuze. Bekijk daarom vooraf altijd welke referenties een cloudleverancier in huis heeft. Is de leverancier breed georiënteerd, of hebben zij specialismen in bepaalde branches? Daarnaast is het waardevol om te kijken naar de grootte van de huidige klanten die zij bedienen. Gaat het hier om multinationals of is de cloudleverancier voornamelijk werkzaam voor MKB-ers?

Dienstverlening op maat
Iedere cloudleverancier biedt dienstverlening aan op maat. Dit wil zeggen dat het belangrijk is om vooraf te bekijken welke cloud diensten dit dan precies zijn. Waar sommige leverancier zich alleen storten op werkplekken in de cloud, biedt een ander de mogelijkheid om een applicatie in de cloud te plaatsen.  Kortom, welke toepassingen er uiteindelijk gewenst zijn in de cloudoplossing is hierbij zeer bepalend.

De locatie van het datacenter
Daarnaast is het tevens van belang om te bekijken waar je data uiteindelijk zal worden opgeslagen. Deze locatie is namelijk bepalend voor de wet- en regelgeving die er gevoerd wordt. Zodra een cloudleverancier er voor kiest om data op te slaan in Amerikaanse datacenters, dan valt deze data ook onder de Amerikaanse wetgeving. Kiest de cloudleverancier voor een Nederlandse opslag, dan weet je in ieder geval zeker dat je data onder de Nederlandse wet valt.

Staat je data op een veilige locatie?
Ook de veiligheid van een cloudomgeving is bepalend bij het maken van een definitieve keuze. Alle leveranciers beloven dat hun omgeving de veiligste is, maar hoe veilig is zo’n omgeving nu écht? Om dit te bepalen kun je jezelf het volgende afvragen:

– Is de data versleuteld opgeslagen?
– Is de verbinding tevens beveiligd? Zo ja, hoe is deze beveiligd?
– Voldoet de opslag aan bepaalde normen en eisen?
– Zijn er beveiligingsmaatregelen getroffen bij het inloggen?
– Is er een back-up plan opgesteld?

Tussentijds veranderingen doorvoeren
Een cloudomgeving biedt flexibiliteit. Daarom is het belangrijk om vooraf te weten wat er (op een later tijdstip) nog mogelijk is omtrent het doorvoeren van veranderingen. Opschalen in capaciteit is in veel gevallen geen probleem, maar is minder capaciteit ook een optie?

Een proactieve servicedesk
Je hoopt er natuurlijk niet op, maar er kan zich wel eens onverhoopt een storing voordoen. Het is belangrijk om jezelf vooraf af te vragen hoe de cloudleverancier handelt in zo’n soort situatie. Verlenen ze direct hulp? En binnen wat voor termijn zal de storing worden opgelost? Maar denk bijvoorbeeld ook aan het financiële plaatje. Zit deze vorm van service bij het pakket inbegrepen, of gaat de teller lopen zodra de medewerker aan de slag gaat.

De juiste keuze maken; KKS als cloud partner
Zoals je hierboven leest zijn er een hoop belangrijke zaken om rekening mee te houden. Zodra een partij interessant genoeg blijkt, kan het gesprek onderling worden aangegaan.

Dit symboliseert ook de werkwijze van KKS. Wij vinden het zeer belangrijk om open en eerlijk samen te werken met de klant. Doordat er voorafgaand een duidelijke dienstverlening op maat wordt afgestemd, voldoen wij aan de verwachtingen van onze klanten. Tevens wordt er vooraf een plan van aanpak bepaald omtrent veiligheid, wet- en regelgeving en het back-up plan. Op deze manier kom jij nooit voor verrassingen te staan en weet je altijd waar je aan toe bent!

Meer informatie omtrent de cloudoplossingen van KKS? Neem dan contact op met Tom Fasen.