Ransomware is een digitale chantagemethode waarmee criminele zogenaamde malware gebruiken om jouw gegevens te gijzelen. Om weer toegang tot je bestanden te krijgen moet je losgeld (‘ransom’) betalen. Doe je dit niet, dan worden je bestanden vernietigd en heb je een probleem. Vorig jaar leek ransomware definitief te zijn verslagen, maar het virus heeft zich gemuteerd tot een meedogenloze versie van zichzelf.

Hoe werkt ransomware?
Ransomware verstopt zich in spam e-mails en in bepaalde kwetsbaarheden van veelgebruikte software, zoals MicrosoftSilverlight of WordPress. Zonder het door te hebben kan jouw computer besmet raken met ransomware. Een succesvolle poging om jouw PC te besmetten vergt echter behoorlijk wat digitaal bedrog. Toegewijde – en goed gefinancierde – cybercriminelen maken daarvoor vaak gebruik van een exploit kit.

Wat is een exploit-kit?
Een exploit-kit is een methode om doelgericht ransomware te verspreiden. De kosten van het gebruik hiervan zijn erg hoog: het huren van een exploit kit kost al snel $ 1000 per maand, bijna € 900. Hierdoor kom je deze vorm van ransomware niet vaak tegen, maar is hij des te vernietigender wanneer hij toeslaat. Het is meedogenlozer geworden en erop gericht om hun slachtoffers maximaal te kunnen laten betalen.

Spam e-mails
Met spam-e-mails is het ook mogelijk om malware te verspreiden. Omdat je met deze methode eenvoudig miljoenen mensen kunt raken is deze methode vaak een goedkoper alternatief dan een exploit kit. Ook spam, zoals bijvoorbeeld phishing e-mails, wordt steeds professioneler.

Remote Desktop Protocol
Het Remote Desktop Protocol (RDP) is een populair Microsoft-systeem dat wordt gebruikt om op afstand verbinding te maken met servers en andere eindpunten. Indien ingeschakeld door slechte instellingen of een zwak wachtwoord is het voor criminelen een fluitje van een cent om via RDP een systeem binnen te komen. De zakenwereld, met name het MKB, onderschat deze dreiging al jaren. Ten onrechte: de afgelopen 2 jaar waren RDP-schendingen de meest voorkomende vorm van ransomware.

Bescherm jezelf tegen ransomware
Het is onduidelijk hoe de toekomst van ransomware eruitziet. Wat wel duidelijk is, is dat je met enkele doeltreffende maatregelen je bedrijfs- of privé-netwerk proactief kunt verdedigen tegen allerlei dreigingen van buitenaf.

Waakzaamheid is dus geboden. Wil je meer weten over ransomware of over beschermingsoplossingen? KKS helpt je graag verder. Neem hier contact met ons op