Afgelopen week hebben we samen met onze partner SecureMe2 een kennissessie gehad. Tijdens deze sessie zijn we dieper ingegaan op een vals gevoel van veiligheid dat veel ICT-gebruikers hebben. Ze denken dat hun gegevens voldoende zijn beveiligd achter een firewall, virusscanner, en in de cloud. Wat zij niet weten is dat je dan slechts voor 90% veilig zult zijn.  

Weet je waar het grootste gevaar in schuilt? De grootste risicogroep zijn namelijk je eigen interne gebruikers. Vaak hebben zij niet of nauwelijks instructies gehad over wat ze wel en wat ze beter niet kunnen doen wanneer ze online werken. Om inzicht te krijgen wat er zich afspeelt aan de binnenkant van de ICT-omgeving levert SecureMe2 een oplossing die juist deze kant van het netwerk monitort en een melding geeft zodra er intern een potentiële dreiging gedetecteerd wordt. 

Waar het fout gaat 

Het leuke aan ons beroep is dat we echt allerlei varianten van netwerken en bedrijfsvoering tegenkomen. Van kleine onderneming met een hele serieuze ICT-inrichting tot grote ondernemingen waar de apparatuur letterlijk weggemoffeld is in het keukenkastje; je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het wel eens meegemaakt.  

Zo komen we ook organisaties tegen die hun data lokaal opslaan en anderen die een cloud-oplossing gebruiken; vaak van ‘de grote drie’ (Microsoft 365, Google G-Suite of AWS), soms van het lokale IT-bedrijf. Veel van deze cloud-gebruikers geloven heilig in de veiligheid van hun data, vaak ook omdat hun leverancier hen dat voorhoudt. En dat is waar het vaak fout gaat.  

Hoe je je kunt beveiligen 

Wanneer je data bewerkt op een computer in je eigen netwerk is het nog steeds van belang om dat netwerk te beschermen. Gebruik goede-antivirus software, installeer een goede router of firewall en koppel niet alles per definitie aan het internet. Wanneer het lokaal fout gaat stuur je mogelijk besmette bestanden naar de cloud. Dit is precies de reden waarom we bij deze situatie een SAM Cyber Alarm aanraden. Je moet weten of er in je lokale netwerk kwaadaardig verkeer rond gaat. Besmetting van de cloud en de back-ups wil je voorkomen. 

Vergeet niet om regelmatig offline back-ups te maken, en om te controleren of deze back-ups je ook in staat stellen om data terug te krijgen wanneer het ergens fout gaat. Met een klein beetje meer werk kun kan jouw bedrijf ook door blijven draaien wanneer er een calamiteit optreedt.  

Wil je meer weten over de mogelijke gevaren die jouw bedrijf loopt op het gebied van ICT en beveiliging? Wil je je beveiligen tegen bedreigingen van binnen en van buiten? Samen met onze partner SecureMe2 helpt KKS met het inzichtelijk maken waar er risico’s schuilen voor jouw onderneming.