Wij zijn niet helderziend, maar over één ding durven we onze hand in het vuur te steken. Eigenlijk niet één ding, maar heel veel dingen: het Internet of Things, om precies te zijn, wordt de basis van ons dagelijks leven. De voorspelling is dat in 2025 zo’n 25 miljard autonome apparaten met internettoegang zal omvatten.

Wat is het Internet of Things?
Wat houdt dat Internet of Things (IoT) nu eigenlijk in? Letterlijk vertaald betekent het ‘internet der dingen’. Het is een term die is geopperd voor de autonome apparaten die met het internet verbonden zijn. Het zijn producten, dieren of personen waar een IP-adres aan kan worden toegewezen en die de mogelijkheid hebben om gegevens over een netwerk naar elkaar, een ander elektronisch apparaat of een persoon over te brengen. Het gaat niet over zelfdenkende systemen zoals Skynet uit de Terminator-franchise, maar wel over dingen die intelligent omgaan met hun omgeving, waardoor ze gevoeliger worden en kunnen reageren op onze behoeften.

Een groot aantal apparaten heeft deze functionaliteit al, maar vaak gaat het hier over machine-naar-machine communicatie. De toekomst van IoT verwacht dat uiteindelijk alle apparaten, niet alleen uw computer, smartphone of tablet, de mogelijkheid zullen hebben gegevens over te brengen via een netwerk.

Is het Internet of Things een hype?
Het lijkt misschien een recent hip woord, maar IoT is een term die stamt uit de jaren ’90 van de vorige eeuw. De focus lag voorheen vooral op innovatie, productiviteit, efficiëntie en klantervaring en tegenwoordig vaker rondom de cloud en sociale, mobiele en informatiemogelijkheden.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan slimme auto’s en huizen; zelfs steden en complete infrastructuren die zich aanpassen aan de wensen van hun gebruikers. De samenleving is in de nabije toekomst een steeds groter wordend verbonden geheel.

Internet of Things voor bedrijven
Bovenstaande voorbeelden zijn vooral op het individu toegespitst. Ook bedrijven en industrieën gaan profiteren van IoT. Er ligt veel potentieel in de gegevensconnectiviteit in bijvoorbeeld productie-, gezondheids-, verzekerings- en financiële sectoren voordat er wordt overgegaan naar andere transacties. Het IoT heeft hier al verlaagde bedrijfskosten en verhoogde efficiëntie bewerkstelligt, terwijl de bedrijven nieuwe, succesvollere bedrijfsmodellen in staat werden gesteld om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen.

De uitdaging van IoT
Daarmee komen we tot de uitdaging. Het is al lang niet meer zo dat alleen de desktop en laptop online zijn; ook de koelkast, verlichting, garagedeuren, gordijnen, magnetron, wasmachine en zelfs je bed kan tegenwoordig verbonden worden met het internet. En dan heb je nog talloze andere apparaatjes: spelcomputers, drones, deurbellen, beveiligingscamera’s, noem maar op.

Het Internet of Things gaat de wereld veranderen, van de manier waarop bedrijven zaken doen tot de manier waarop consumenten hun dagelijkse omgeving beïnvloeden. Het enige limiet is in hoeverre bedrijven bereid zijn het IoT te omarmen. Dat betekent het verkennen van de mogelijkheden, slim verbinden, en ervoor zorgen dat ze IT-klaar zijn. Sommige mensen worden helemaal gek als ze zien wat de nieuwste iPhone weer kan, maar vergeleken met het IoT is dat slechts het topje van de ijsberg. Het enige dat je terughoudt is je verbeelding. Neem dus lekker plaats in je DeLorean en rijdt met 88 mijl per uur de toekomst van het Internet of Things tegemoet.